Voortgezette opleiding verpleegkunde vanuit de antroposofie
Verdiepende opleidingen
Bestemd voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 en verpleegkundig specialisten
Voortgezette opleiding verpleegkunde september 2024 - december 2025, klik hier...
De opleiding ziet er sinds 2019 als volgt uit:
Algemeen
De duur is 1½ jaar.
Een integratieve verpleegkundige opleiding. Een vervolg op een algemeen oriënterende basisopleiding vanuit een holistisch mensbeeld, waarbij de uitgangspunten, visie en begrippen die gehanteerd worden binnen de antroposofische gezondheidszorg centraal staan. De reguliere verpleegkundige opleidingen zijn de basis van deze integratieve opleidingen.
De oriënterende basisopleiding kun je via de Oriëntatiecursus van Plegan Opleidingen behalen of via de Interdisciplinaire Basismodule van de Academie Antroposofische Gezondheidszorg. Om aan de Voortgezette Opleiding te kunnen deelnemen, heb je een van deze opleidingen afgerond.
In de Voortgezette Opleiding worden de begrippen uit het algemeen oriënterend jaar verdiept en nog meer verpleegkundig uitgewerkt.
Er worden vaardigheidstrainingen gegeven waarin verpleegkundige uitwendige non farmacologische interventies worden aangeleerd als applicaties NIC 2420 fytotherapie, NIC 1380 warmte en koude toepassingen en verpleegkundig aanraken met de ritmische inwijvingen volgens Wegman/Hauschka NIC 5460 en massage NIC 1480.
Het laatste halve jaar zal de stage op een antroposofische werkplek centraal staan.
Begeleiders van de opleiding Sonja van Hees [BIG 39018122430 ] en Mirjam Zonneveld [BIG 69019546730]
Modules
-
basisverpleegkunde met nieuwe ogen zien;
-
verpleegkunde wordt tot verpleegkunst;
-
hoe word ik therapeutisch instrument;
-
leervragen;
-
jaarfeesten;
-
stage.
Inhoud
Tijdens deze opleiding ga je je verder verdiepen in de begrippen die in de oriënterende cursus behandeld zijn. Dit gebeurt onder andere door het je eigen maken van het fenomenologisch waarnemen, het doen van een eigen onderzoek en presenteren van de resultaten.
Daarnaast komen tal van nieuwe onderwerpen en vaardigheden aan bod.
Je krijgt kunstzinnige vakken euritmie en boetseren ter ondersteuning van de lesinhoud en om naast het hoofd ook het gehele lichaam aan te spreken.
In het begin van de opleiding formuleer je je eigen leervraag. Deze vraag vormt de leidraad in je persoonlijke ontwikkelingsproces dat tijdens de opleiding centraal staat. Zo word je je meer bewust van wat je eigenlijk wilt (in je beroep) en wat de opleiding daarin te bieden heeft. Het maakt het mogelijk om je met de voor jouw relevante lesinhouden ook werkelijk uiteen te zetten en deze je eigen te maken. De opleiding wordt afgesloten met een mondelinge en schriftelijke presentatie van dit proces.
Aan bod komen onder andere:
- antroposofisch drieledig-, en vierledig- mensbeeld;
- de ontwikkeling van aarde en mens;
- ziekte en lot;
- lijden en stervensbegeleiding;
- de innerlijke scholingsweg;
- de levensloop van de mens.
Nieuwe vaardigheden:
- applicaties NIC 2420 fytotherapie, NIC 1380 warmte en koude toepassingen;
- N=1 onderzoek met een applicatie;
- verpleegkundig aanraken onder andere door de totaalinwrijving volgens Wegman/Hauschka NIC 5460 en massage NIC 1480.
In een nieuw perspectief worden geplaatst:
- voeding;
- temperatuur, bloeddruk, pols, ademhaling, lengte en gewicht;
- waarnemen;
- dag-, week-, maand- en jaarverloop;
- zintuigen.
Met het certificaat van de Voortgezette Opleiding verpleegkunde vanuit antroposofie kunnen:
- verpleegkundigen nivo 5 kunnen een zelfstandige verpleegkundige uitwendige therapie praktijk voeren;
- verpleegkundig specialisten kunnen ook een zelfstandige praktijkvoeren en zij kunnen de medicatie voorschrijven voor de verpleegkundige interventies;
- verpleegkundigen nivo 4 kunnen onder supervisie van nivo 5 verpleegkundige antroposofische zorg, uitwendige interventies uitvoeren.
Verpleegkundigen kunnen zich met het certificaat laten registreren als verpleegkundige antroposofische zorg. Deze registratie geeft cliënten de mogelijkheid om verpleegkundige uitwendige interventies (ten dele) te declareren bij sommige ziektekostenverzekeraars.
Aan het behouden van de registratie zijn onder meer nascholingsdagen verbonden. De V&VN antroposofische zorg verzorgt de registratie en stelt de voorwaarden voor het behalen en behouden van de registratie.
Algemeen oriënterende opleidingen
Er twee mogelijkheden:
De Oriëntatiecursus verpleegkunde en antroposofie
Actuele informatie in de agenda...
Dit is toegankelijk voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 en verzorgenden (ig) en verpleegkundig specialisten.
Andere mogelijkheid is:
De interdisciplinaire basismodule van de Academie Antroposofische Gezondheidszorg, toegankelijk voor verpleegkundige niveau vijf
Door dit algemeen oriënterend jaar met andere disciplines in de gezondheidszorg te volgen wordt het interdisciplinair samenwerken al ingeoefend. Het onderzoeksinstituut Jonker Verweij heeft aangegeven dat opleidingen in de toekomst interdisciplinair zullen zijn. Ook blijkt uit onderzoek dat interdisciplinair samenwerken de zorg voor de patiënt verbetert.
Zie voor inhoud Academie Antroposofische Gezondheidszorg; interdisciplinaire basismodule:
https://academieag.nl/scholing/soort/opleidingen/interdisciplinaire-basismodule
Voortgezette opleiding verpleegkunde september 2024 - december 2025, klik hier...